Tenhle recept mám od svojí babičky. Je to snad moje nejoblíbenější polévka. Zelňačka, kterou babička vždy obohatí o houby a nočky. Přesvědčte se o její lahodné chuti sami, určitě vás nezklame. A navíc zelí obsahuje vitamin C a ten opravdu bodne v jakémkoliv období!
konzervované kysané zelí
papriková klobása
žlutá cibule
brambory
slanina
vývar
máslo nebo sádlo
hladká mouka
kmín
celý pepř
nové koření
bobkový list
sůl
čerstvě namletý pepř
zauzená paprika
hnědý cukr
zakysaná smetana
pažitka
Na ozdobu pro 4 osoby:
Nejdřív si nakrájej cibuli na jemno, a klobásku na kolečka. Orestuj slaninu, a ke slanině přidej klobásu. Dej stranou. K výpeku dej máslo (nebo sádlo). Osmahni cibulku s novým kořením. Ono se víc rozvoní a bude silnější. V momentě, kdy je cibule měkká přidej sladkou papriku. Krátce ji orestuj, ale dej pozor, ať tam není moc dlouho a hodně ti neztmavne- zhořkla by.
Teď si udělej jíšku. Přisypej hladkou mouku a chvíli ji orestuj, až se z toho stane taková kašička. Přilívej postupně trochu vývaru a vše společně promíchej, ať nemáš pucky. Dolij zbytek vývaru, a přidej brambory na kostičky. Nakrájené brambory dávám do studené vody, aby nezčernaly. Ještě nezapomeň přidat bobkový list, celý pepř a kmín a povař 15 min. Po 15 minutách vaření přidej zelí, klobásu, slaninu a ještě povař cca 10-15 min, dokud nebudou brambory měkké. Nakonec pořádně opepři a osol.
Pokud je polévka moc kyselá, tak ji doslaď třtinovým cukrem. Ještě z polévky vyndej koření- bobkový list, pepř, nové koření. Aby ti při podávání nedělalo neplechu, není moc příjemný skousnout pepř a nový koření. Kdyby byla polévka moc hustá (tím zelím a bramborama), přidej trochu vody. Podávej s nočkem zakysané smetany, pažitkou a čerstvě namletým pepřem. Čerstvý chléb je samozřejmostí. Dobrou chuť!
Středně tučný, výživný, ochranný a hydratační krém s univerzálním použitím, pro všechny typy...
Pro Vaše vlasy velmi příjemný. Zdravé vlasy pohladí, poškozeným pomůže. Díky skvělé přírodní...
je ryze přírodní produkt vyrobený čistým výkvasem jarních medů s převahou hlohu, akátu a řepky....
Levandule pocházejí z francouzské Provance, z čehož vyplývají i podmínky pro jejich pěstování....
Popis: Petržel setá, kadeřavá. Je to dvouletá rostlina. V prvním roce tvoří bohatou přízemní...
Pěstování: Oregáno se pěstuje ze semen. Vzrostlé rostliny se pak mohou rozmnožovat i dělením....
Popis: Oregano nebo-li dobromysl je trvalka dorůstající až 60 cm.Oregáno se pěstuje ze semen....
Popis: Plně mrazuvzdorná rostlina. Pažitku pěstujeme pro duté, zelené listy silné aormatické...
Popis: Pěstování rozmarýnu je možné na slunném stanovišti v lehké, písčité a dobře propustné...
Popis: Šedo - stříbrný keřík dorůstající výšky až 50 cm. Listy připomínají vůni kari koření. Ke...
Jedná se o smíšený jarní med složený z nejrůznějších květů rostlin, bylin, ovocných stromů a...
Gingo biloba je velice oblíbená rostlina. Má vynikající léčebné účinky, které jsou uschovány v...