Tenhle koláč je pro mě typicky podzimní. Nejen že má stejné barvy jako padající listy, ale taky tak chutná, vždyť přece chuť jablek, skořice, hřebíčku a rumu je to pravé. S dobrou kávou nebo horkým čajem chutná ještě víc. Zaručuju ti, že tenhle recept neděláš naposled.
krupicový hnědý cukr
hladká mouka
kypřící prášek
sůl
vanilkový extrakt
citrón
chia semínka
domácí vejce
máslo
mléko
nízkotučného tvaroh ve vaničce
vanilkový pudink
skořice
jablka
rum
maldon sůl nebo mořská sůl
Jako první si oloupej a nakrájej jablíčka na menší půl měsíčky, ty dej do studené ocitrónované vody, aby jablka nezhnědla.
Do mísy dej prosátou mouku s kypřícím práškem, přidej cukr, vanilkový extrakt, vajíčko, špetku soli, citrónovou šťávu, chia semínka a máslo. Vše pořádně do hladka promíchej, nejlépe robotem.
Předehřej si troubu na 180 °C
Do další mísy dej rozpuštěné máslo (stačí mu chvilinku v mikrovlnce), přidej mléko, tvaroh, vanilkový cukr, šťávu z citrónu, vejce, skořici, pudink a cukr. Opět vše smíchej- nejlépe metličkou.
Vymaž si formu na koláč máslem a vysypej hrubou moukou. Těsto rozprostři do formy i na okraje. Nalej na těsto náplň a dej do trouby cca na 45 min, tvarohová směs by neměla být po upečení řídká, neměla by se vylejvat, ale měla by být tuhá. Můžeš zkusit trik se špejlí.
Mezitím co máme koláč v troubě, uděláme si karamel. Do nepřilnavé pánve dáme cukr, který rozehřejeme na mírném plameni, aby se nám nespálil. Pokud se nám z cukru začíná dělat tekutina, přidáme máslo, mohlo by to v pánvi začít prskat a bublat, ale chvíli vyčkej, suroviny se spojí a bude to v pořádku. Přidej připravená jablka a posyp je skořicí a pokapej citrónovou šťávou. Mírně je povař, ať nejsou úplně měkká, ale jsou tak na skus. Vyndej jablíčka z karamelu. Omáčku ještě zredukujem na hustý karamel- přidej rum, hřebíček a nakonec sůl dle libosti a vař na větším plameni dokud nebude omáčka krásně hustá.
Pokud máš koláč upečený nech ho chvíli vychladnout. Když už není koláč úplně horký, vezmi špejli a propíchej ho po celé délce i na okrajích. Půlku množství omáčky pomocí lžičky rozprostři po koláči- karamel se dostane všude a koláč bude výborně ochucený a vláčný. Vyskládej úhledně jablíčka na koláč, jak uznáš za vhodné a polej jablíčka zbylým karamelem. A už můžeš krájet a hodovat. Je to nebe v hubě. Dobrou chuť.
Rostlina dorůstá do výšky 20 - 50 cm, vzrůst je bohatě větvený a nese modrofialový květ. ...
je ryze přírodní produkt vyrobený čistým výkvasem jarních medů s převahou hlohu, akátu a řepky....
má také svůj základ v medovině bylinné a je ochucena karamelovou trestí. Medovina Z Podhradí je...
Popis: Oregano nebo-li dobromysl je trvalka dorůstající až 60 cm.Oregáno se pěstuje ze semen....
Propolis je známý pro účinek na bakterie i plísně a pro jiné hojivé účinky . Přípravky s...
Jedná se o smíšený jarní med složený z nejrůznějších květů rostlin, bylin, ovocných stromů a...
Mateří kašička je čistý včelí produkt s charakteristickou vůní a nakysle kořeněnou chutí. Je...
Propolis je bohatá směs bioaktivních látek, pryskyřice, éterických olejů a pylu, sbíraný včelami...
Popis: Plně mrazuvzdorná rostlina. Pažitku pěstujeme pro duté, zelené listy silné aormatické...
Je ryze přírodní produkt vyrobený čistým výkvasem z kvalitního medu. Medovina byla kvašena 4 roky.
je bohatá svým obsahem léčivých bylin a koření. Pomáhá uvolnit psychické napětí a přispívá k...