Smažené cuketové placičky

Kategorie: Hlavní jídla
Štítky: Slané

Kdo by neměl rád bramboráky a navíc ve zdravější verzi? Máme pro vás recept na smažené cuketové placičky na indickém koření s osmaženou cibulkou, slaninkou, jarní cibulkou a česnekem a lahodným osvěžujicím dipem. 


Ingredience

středně velké cukety 

slanina nebo uzené maso

jarní cibulka

červená cibule

česnek

kari koření

garam masala koření

chilli podle chuti

plnotučné mléko

domácí vejce

hladká mouka

kypřící prášek

sůl

pepř

rostlinný olej 

koriandr

zakysaná smetana 

majonéza

limetka

česnek

 

Právě je cuketová sezóna. Já jsem opět zásobována babičkou a dědou. Na tyhle cuketový krasavice jsem vymyslela tenhle speciální recept. Kdo by neměl rád bramboráky, tyhle jsou ale o něco zdravější. Nejlepší je na tom to výrazné indické koření. Jelikož je cuketa sama o sobě mdlá, musí si s ní člověk chuťově trochu pohrát. Tyhle nadýchaný a vláčný a zároveň ostrý placičky si udělej doma i ty.

Co budete potřebovat:

Pro 4 osoby:

  • 3 středně velké cukety (menší jsou chutnější než větší, větší jsou starší, dřevnatější, žloutnou)
  • 200 g slaniny nebo uzeného masa
  • 3 trsy jarní cibulky
  • 1 červená cibule
  • 4 stroužky česneku (nebo podle chuti)
  • 1 lžíce kari koření
  • 1 lžíce garam masala koření
  • můžeš přidat chilli podle chuti (já už to měla dost pálivý z tý masaly)
  • 70 ml plnotučného mléka
  • 2 šťastná vejce (domácí)
  • 150g hladké mouky
  • 1 a půl lžičky kypřícího prášku
  • sůl
  • pepř
  • rostlinný olej na smažení
  • čerstvý koriandr na zasypání placek

osvěžující DIP:

  • 1 kelímek zakysané smetany (250 ml)
  • 2 lžíce majonézy
  • čerstvý koriandr
  • šťáva a kůra z půlky bio limetky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř
  • trocha chilli omáčky

Postup:

Nejprve si připrav lehoučký dipík. Smíchej zakysačku, majolku, sůl, pepř, chilli omáčku, na hrubo nasekej koriandr a přidej prolisovaný česnek a šťávu a kůru z limetky. Hotový dip dej vychladit do ledničky.

Jako první si nakrájej slaninu na kostičky a červenou cibulku na jemno. Rozpal si pánvičku a na ní vlož slaninu, až pustí tuk, osmahni i cibuli. Vše společně promíchej. Hotovo je, až bude cibule měkká. Nech vychladnout na plotně.

Jestli máš robota, je to praktičtější, eventuálně si vezmi klasický struhadlo, tu hrubší část a cuketu nastrouhej. Někdo ji loupe, ale ta kůra je na tom to nejzdravější, má v sobě tolik živin. Cuketu pořádně osol a nech vypotit 20  min. Ona hodně pustí tekutiny, kterou v sobě má. Tu v placičkách nepotřebuješ, ba naopak. Vypoceno? Vezmi si sítko a cuketu propláchni pod tekoucí vodou a nech odplavit sůl. Teď propláchnutou cuketu pořádně vyždímej rukou a zbav jí veškeré vody. Ždímej ji opravdu jako hadr.

Nakrájej si jarní cibulku na jemnou, prolisuj si česnek a přidej i se slaninou a cibulí vše k cuketě. Rozklepni 2 vejce, ať směs drží pohromadě, nařeď mlékem a zaspypej prosátou moukou a kypřícím práškem. Prdopeč je tam pro to, aby byly cukeťáky krásně nadýchaný. Dokořeň solí, pepřem, kari, garam masalou a chilli. Celá cuketová směs by měla mít konzistenci klasickýho bramboráku.

Pokud chceš, aby byly esteticky hezký a stejný, osmahni placičky na lívanečníku anebo na klasické pánvi. Pomocí sběračky nanes směs na pánev, která si hlavně pomašluj slunečnicovým olejem, ať se ti to nepřipeče. Peč na mírném plameni dozlatova. Když jsou placky hotové, pomocí ubrousku odstraň přebytečný tuk a servíruj s dipem, s čerstvou zeleninou a zasypej pořádně koriandrem, jestli máš rád/a. Dobrou chuť.

 

 

Markéta Vanišová

Markéta Vanišová

Ahoj já jsem Maky a mojí obrovskou vášní je vaření, pečení a vše spojené s kulinářským uměním. Baví mě objevovat stále nové a originální recepty, inspirované gastronomií z různých koutů světa. Mým cílem je vždy dosáhnout nezaměnitelné kombinace chutí, vůní a barev. Je to zkrátka ŠMAKY!


Komentáře


To nejlepší od farmářů rovnou do vaší kuchyně!