Rozmarný kapr

Kategorie: Hlavní jídla
Štítky: Slané

Nevíte co k obědu či k večeři? Zpestřete svůj jídelníček rybou na talíři a připravte doma kapra s lahodnou omáčkou, zeleninovým salátem a vařenými bramborami. Výsledek vás určitě nezklame. 


Ingredience

porcovaný kapr

citrón

drcený rozmarýn

anglická slanina

máslo

drůbeží vývar

smetana na vaření

petrželka

vejce

sůl

směs drcených pepřů

Co budete potřebovat:

4 porce

  • 800g porcovaného kapra
  • citrónová šťáva
  • drcený rozmarýn
  • 100g anglické slaniny
  • 100g másla
  • 200ml drůbežího vývaru
  • 200ml smetany
  • petrželka
  • 1 žloutek
  • sůl
  • směs drcených pepřů

Postup:

Omyté porce kapra na bocích nařízneme příčnými řezy, osolíme a vetřeme do nich citrónovou šťávu, rozmarýn a pepř. Kolem porcí ovineme plátky slaniny a rybu necháme chvíli odležet. 

Po třiceti minutách je položíme do pekáče vymazaného máslem, podlijeme 3 lžícemi vývaru a poklademe plátky másla. Pečeme přikryté 30 minut v troubě předehřáté na 180°C . Během pečení přeléváme výpekem a v polovině pečení rybu obrátíme. Pokud je to nutné, podlijeme další lžící vývaru. Upečené porce vyjmeme, uchováme v teple a do výpeku přidáme zbylý vývar, smetanu a petrželku. Povaříme do zhoustnutí, poté odstavíme a do vřící omáčky zašleháme již bez dalšího vaření žloutek.

Takto připraveného kapra servírujeme se zeleninovým salátem a vařenými bramborami. Omáčku servírujeme zvlášť v omáčníku. 

Ryba na talíř

Ryba na talíř

Projekt Ministerstva zemědělství na podporu sladkovodní akvakultury s názvem RYBA NA TALÍŘ má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Kampaň je zaměřena na zprostředkování kontaktu zákazníka s lokálním dodavatelem sladkovodních ryb a na prezentaci rybí kuchyně. Poukazuje na to, že rybí maso je nejen chutné, ale především obsahuje lehce stravitelné bílkoviny, zdraví prospěšné tuky, minerály a vitamíny.


Komentáře


To nejlepší od farmářů rovnou do vaší kuchyně!