Francouzská delikatesa Rillettes neboli konfitované vepřové maso ve vlastní šťávě. Maso se peče cca 5 hod v tuku při menší teplotě, tím pádem je masíčko měkoučké a dá se pak parádně natírat na chleba jako pomazánka. Já tuhle pochoutku dělám tradičně každý rok před vánoci, jako vánoční-jedlý dárky pro chlapy v mé rodině. Když se stane, že nějaká z těch skleniček zbyde, tak si je dáme na Štědrý den, anebo na silvestrovské zábavě k pivíčku. Po každý dělám tuhle čistou verzi bez nějakého koření či bylinek, aby vynikla pouze ta chuť toho masa.
1kg syrového sádla
500g vepřové krkovice
500g vepřové plece
500g bůčku s kostí a kůží
500g kotlety s kostí
500ml vody
4 lžičky soli
2 lžíce čerstvě namletého pepře
Všechno co potřebuješ sehnat, seženeš překvapivě v řeznictví, ale určitě běž tam, kde to máš nejvíc rád a víš, že tam seženeš kvalitní maso, bez toho to nejde. Určitě nekupuj takový ty balený masa v supermarketech.
1 kg syrového sádla
500 g vepřové krkovice
500 g vepřové plece
500 g bůčku s kostí a kůží
500 g kotlety s kostí
500 ml vody
4 lžičky soli
2 lžíce čerstvě namletého pepře
Sádlo i maso si nakrájej na kostičky. Rillettes dělej v opravdu velkým pekáči (takovej ten na husu). Nejdřív si udělej škvarky. Dělej to rovnou v tom pekáči na plotně. Kostky sádla nech vyškvařit úplně dozlatova a po té přidej kostičky veškerého masa. Kost přidáš do Rillettes až později. Až bude masíčko zatáhnuté, zalej vše studenou vodou a pekáč přiklop. Vař 1 hod hodinu. Potom plotýnku vypni a pekáč dej do vyhřáté trouby na 160° na 3 hod. Výhoda je, že to nemusíš hlídat. Po 3 hodinách vlož do pekáče kost a přidej sůl a pepř. Peč ještě zhruba hodinu.
Rillettes je hotový, teď jen akorát vezmi vidličku a „rozňahněj“ všechno maso na nitky. Připrav si nějaký skleničky anebo misky, do kterých chceš směs dát. Nejdřív naplň masem a pak zalej celý tím sádlem (šťávou). Super je, že ten tuk ve kterým se to celou dobu dělá, výborně konzervuje. Já sklenice pro jistotu ještě zavařím, ať to vydrží klidně i rok (i když to nikdy tak dlouho nevydrží). V lednici ta masová miska vydrží zhruba 14 dní.
Rillettes podávej na čerstvém chlebíčku, opepřené čerstvým pepřem s jemně nakrájenou cibulkou. Je to fakt delikatesa.
Středně tučný, výživný, ochranný a hydratační krém s univerzálním použitím, pro všechny typy...
Popis: Je 150-300x sladší, než řepný cukr. Jedná se o náhražku cukru. Stévie je v současné době...
Pro Vaše vlasy velmi příjemný. Zdravé vlasy pohladí, poškozeným pomůže. Díky skvělé přírodní...
Mateří kašička je čistý včelí produkt s charakteristickou vůní a nakysle kořeněnou chutí. Je...
Rostlina dorůstá do výšky 20 - 50 cm, vzrůst je bohatě větvený a nese modrofialový květ. ...
je ryze přírodní produkt vyrobený čistým výkvasem jarních medů s převahou hlohu, akátu a řepky....
Popis: Pěstování rozmarýnu je možné na slunném stanovišti v lehké, písčité a dobře propustné...
Popis: Oregano nebo-li dobromysl je trvalka dorůstající až 60 cm.Oregáno se pěstuje ze semen....
má opět svůj základ v medovině bylinné, tudíž je obohacena bylinami a kořením. Její...
Jedná se o smíšený jarní med složený z nejrůznějších květů rostlin, bylin, ovocných stromů a...
Jedná se o smíšený jarní med složený z nejrůznějších květů rostlin, bylin, ovocných stromů a...