Pstruh s cuketou

Kategorie: Hlavní jídla
Štítky: Slané

Pokud se rozhodnete pro pstruha s cuketou, čeká vás jednoduchá příprava s výtečnou chutí na konci. Jeho jemné maso se skvěle doplňuje s chutí zeleniny. Pečení nevyžaduje vaši neustálou pozornost a rozhodně vás potěší minimální množství špinavého nádobí.


Ingredience

pstruh

cuketa

máslo

sůl 

pepř

Postup:

Pstruha vykucháme, propláchneme a dáme si záležet na důkladném vyčištění zbytků krve z trupu. Krev je hořká, a je tedy nutné se jí zbavit. Omyté pstruhy následně osušíme utěrkou.

Základními znaky čerstvého pstruha jsou lesklá kůže a červená žábra. Oči navíc prozradí, jaký příběh za sebou ryba skrývá. Oko čerstvé ryby nesmí být zakalené a zornice dobře ohraničené. Z toho je zřejmé, že bychom v oku ryby neměli najít bělavý zákal. Rovněž by nemělo být propadlé, ale hezky vypouklé.

Šéfkuchař Zdenek Svoboda dodává: „Díky kombinaci dvou surovin, a to jest cukety a pstruha, vznikne dokonale chuťově lehký pokrm. Pokud navýšíte gramáž cukety, příloha není třeba, ale vhodné jsou také opečené brambory či šťouchané brambory s jarní cibulkou.

Na to jsme ještě navázali otázkou, zda je třeba kůži příčně naříznout, aby se pak lépe maso prosolilo. „Nemyslím si, pokud budete připravovat filátka, nařezání kůže není potřeba. Výhodou příčného nařezání kůže je, že se nám filátko nekroutí. Pro fajnšmekry drobný tip – kůži filátka nebo celé ryby posypat hladkou moukou. Tímto docílíme zlatavé kůže s křupavým efektem,“ doplňuje ještě Zdenek.

K přípravě potřebujeme: pstruha, cuketu, máslo, sůl a pepř.

Necháme předehřát troubu na 200 °C a pstruha nasolíme, dle chuti opepříme. Poté omyjeme cuketu, nakrájíme na kolečka a společně vložíme do pekáče. Pečeme 30 minut.

Ryba na talíř

Ryba na talíř

Projekt Ministerstva zemědělství na podporu sladkovodní akvakultury s názvem RYBA NA TALÍŘ má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Kampaň je zaměřena na zprostředkování kontaktu zákazníka s lokálním dodavatelem sladkovodních ryb a na prezentaci rybí kuchyně. Poukazuje na to, že rybí maso je nejen chutné, ale především obsahuje lehce stravitelné bílkoviny, zdraví prospěšné tuky, minerály a vitamíny.


Komentáře


To nejlepší od farmářů rovnou do vaší kuchyně!