„Staročeský recept, který málokdo už dnes vaří, a navíc z čistě tuzemských surovin, jenž by neměl upadnout v zapomnění,“ začal šéfkuchař Zdeněk Svoboda rozhovor na téma Pošírovaný kapr se zeleninovou várkou.
Nelze se divit, kapr je dnes jednou z nejhojnějších a nejrozšířenějších ryb a jeho chov má v Čechách a na Moravě už několik staletí dlouhou tradici. Obdobně starý je tedy jistě i tento recept.
kapr
cibule
mrkev
celer
pórek
petrželka
celerová nať
bobkový list
sůl
pepř
víno
ocet
brambory
Nejprve ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a poté do ní vložíme oloupanou a na kolečka nakrájenou cibuli. Posléze přidáme očištěnou a drobně rozkrájenou mrkev, celer, pórek spolu s opranou petrželkou, celerovou nať a bobkový list. Nakonec osolíme, přidáme víno nebo rozředěný ocet, pepř a na mírném ohni vaříme 20 minut.
Kapra opereme a dbáme přitom na to, abychom nepoškodili kůži, neboť se jinak kapr nezabarví pěkně do modra. Rybu polejeme horkým octem, osolíme a vložíme do hrnce, kde jej společně se zeleninou připravujeme 15–20 minut. Pozor, kapr se nesmí vařit, vývar proto udržujeme stále jen pod bodem varu.
Měkkého kapra podáváme s vařeným bramborem, můžeme i doplnit majonézu ochucenou křenem.
Tento tradiční recept je důkazem, že i vařený kapr může být opravdovou pochoutkou, jež je doporučována těmi nejlepší odborníky z řad šéfkuchařů, kupř. Zdeněk Svoboda považuje kapra za nejtypičtější českou rybu, ke které má kladný vztah. Je totiž výborná díky své dostupnosti, ceně a kvalitě masa.
Rostlina dorůstá do výšky 20 - 50 cm, vzrůst je bohatě větvený a nese modrofialový květ. ...
Jedná se o smíšený jarní med složený z nejrůznějších květů rostlin, bylin, ovocných stromů a...
Levandule pocházejí z francouzské Provance, z čehož vyplývají i podmínky pro jejich pěstování....
Středně tučný, výživný, ochranný a hydratační krém s univerzálním použitím, pro všechny typy...
je bohatá svým obsahem léčivých bylin a koření. Pomáhá uvolnit psychické napětí a přispívá k...
Popis: Je 150-300x sladší, než řepný cukr. Jedná se o náhražku cukru. Stévie je v současné době...
Pěstování: Oregáno se pěstuje ze semen. Vzrostlé rostliny se pak mohou rozmnožovat i dělením....
Mateří kašička je čistý včelí produkt s charakteristickou vůní a nakysle kořeněnou chutí. Je...
Gingo biloba je velice oblíbená rostlina. Má vynikající léčebné účinky, které jsou uschovány v...
Není v kuchyni nad vlastní doma vypěstovaný tymián. Nezastupitelné místo má tymián také v...
má opět svůj základ v medovině bylinné, tudíž je obohacena bylinami a kořením. Její...