Pesto z medvědího česneku

Kategorie: Pomazánky
Štítky: Slané

Vyrobte si doma pesto z medvědího česneku dříve, než skončí jeho sezona. Vydejte se do přírody a nasbírejte si medvědí česnek, dokud ho je dostatek.


Ingredience

medvědí česnek

rukola

citron

sušená rajčata

balzamiková redukce

olivový olej

parmazán

vlašské ořechy

sůl

čerstvý pepř

chilli vločky

čerstvé těstoviny

slanina

Já jaro miluju a baví mě ty jarní plody, samozřejmě pravidelně kupuju domů tulipánky, a z jídla jsou to třeba mladý kopřivy, medvědí česnek, chřest apod. Tohle pesto si udělej co nejdřív, dokud je ještě sezóna, později se špatně shání.

Co budete potřebovat:

Na pesto:

  • 50g medvědího česneku (tip Lídl)
  • hrst rukoly
  • pár kapek citrónu
  • 3 sušená rajčata
  • lžička balzamikové redukce
  • 0,2 ml olivového oleje
  • 50g parmazánu
  • 50g vlašských ořechů
  • sůl
  • čerstvý pepř
  • chilli vločky

Příloha:

  • nejlépe domácí těstoviny nebo čerstvé těstoviny (tip Lídl), já vybrala tagliatelle 400g + sůl + oliváč
  • 100g kvalitní slaniny na kostky (tip Lídl)
  • 4 sušená rajčata
  • nastrouhaný parmazán

Postup: 

Jako první si připravíme pesto. Je to strašně jednoduchý, prostě si dej do hlubší nádobky, nejlépe do té nádoby, která je přímo na tyčový mixér vše, co je v seznamu. Akorát medvědí česnek s rukolou si trochu přesekej, ať se ti to při mixování nezamotá do čepelí. Nastrouhej si parmazán, přesekej ořechy na menší, přidej rajčata a ostatní dochucovací ingredience. Zalej pořádně olivovým olejem a společně rozmixuj v mixéru nebo tyčovým mixérem do hladka. Jako správnej kuchtík anebo kuchtička můžeš zkusit ve hmoždíři. Pokud nechceš pesto používat hned, ale až za nějaký čas, dej ho do zavařovací skleničky a zalej hladinu pesta ještě olejem, ať se nezkazí a zakonzervuje se. To je super jednoduchý co?

Co teď vlastně s tim pestem? Je to ideální pomocník do kuchyně. Když nevíš co k večeři, sáhni po předem připravené domácí dobrůtce. Chutná dobře na bruschette s avokádem nebo se hodně může spolu s těstovinama. Já zvolila tagliatelle.

Tohle není placená reklama a asi budu vypadat jak Lídl maniak, ale v Lídlu jsem si koupila domácí těstoviny. Když to teda má bejt rychlá večeře, tak se s domácíma dělat nebudu žejo. Tý pastě stačí opravdu hrozně málo, cca tak 3 min vař ve vroucí vodě s velkou dávkou soli a pár kapek olivovýho. Na pánvi si orestuj do zlatova slaninku, přendej ji do nějaké misky zvlášť. Sceděné tagliatelle i s trochou vody, ve které se vařily, dej na pánev s pestem, kam následně přidej i nakrájená sušená rajčátka. Vše společně mírně provař, ať je jídlo teplé a můžeš podávat. Nejdřív pasta, na to slaninka, na slaninku hoblinky parmazánu, trochu nahrubo nasekaných vlašských ořechů, malá hromádka rukoly, stačí už jen zakápnout olivovým olejem a je hotovo!

 

Markéta Vanišová

Markéta Vanišová

Ahoj já jsem Maky a mojí obrovskou vášní je vaření, pečení a vše spojené s kulinářským uměním. Baví mě objevovat stále nové a originální recepty, inspirované gastronomií z různých koutů světa. Mým cílem je vždy dosáhnout nezaměnitelné kombinace chutí, vůní a barev. Je to zkrátka ŠMAKY!


Komentáře


To nejlepší od farmářů rovnou do vaší kuchyně!