300 ml mléka
100 ml perlivé vody
2 vejce
Špetka soli
Cca 200 g hladké mouky
Cukr
1 kg švestek
500 g želírovací cukr
2 panáky slivovice
2 vanilkové lusky
Voda
1 šálek bílého cukru
6 polévkových lžic másla
Jako první smíchám mléko společně s perlivou vodou. Já osobně přidávám perlivou minerálku, protože pak je těsto pěkně nadýchané. Dále přidám vejce, sůl a hladkou mouku. Jelikož jsem zvyklý vařit od oka a podle konzistence těsta, přidám zhruba 150-200 g hladké mouky. Řádně při přisypávání mouky promíchávám těsto, a ke konci přidám cukr podle vlastní chuti. Nezapomeňme, že k palačinkám podáváme kompot a karamel, proto doporučuji být s cukrem opatrný. Připravené těsto připravují na rozehřátém másle.
Švestkový kompot je naprosto jednoduchý a naprosto geniální, proto bych neváhal a připravil bych ho více i na zavaření. Na 1 kg švestek, které jsme oškubali sousedovi přes plot, potřebujeme 500 g želírovacího cukru, 2 dobré panáky domácí nebo kupované slivovice, 150 ml vody a 2 vanilkové lusky, který nejdříve očistíme od dužiny. To vše společně vaříme po dobu 15-25 minut v jednom hrnci . Když je kompot hotový, naplním s ním zavařovací sklenice a nechám ho vychladnout.
Příprava karamelu je velmi rychlá, takže si všechny potřebné suroviny připravte předem, ať je máte ihned po ruce. Pozor, pokud na vás karamel šplíchne, tak počítejte s tím, že to pálí jak blázen a památku na to budete mít až do dalších Vánoc. Proto dělejte vše raději v hlubším kastrolu a pomalu. Ohřejte cukr na střední žár, až se začne rozpouštět, začněte míchat. V momentě kdy má rozpuštěný cukr jantarovou barvu, přidejte opatrně máslo a dál míchejte . Máslo karamel prosvětlí, nenechte ho zase zhnědnout zpátky do jantaru, pak už s ním nic neuděláte. Odstavte a opatrně, pomalu přidávejte smetanu , až se vše zcela promíchá, nebo můžete přidat trochu teplé vody. Nechte odstát a při pokojové teplotě přelijte do nádobky. Uchovávejte v lednici. Karamel nelze připravit jenom jako omáčka na palačinky, ale také je báječný k zmrzlinovým pohárům s ovocem nebo k jinému mlsání.
Pak už stačí palačinku naplnit vanilkovou zmrzlinou nebo jakoukoliv jinou, kterou máte rádi právě vy. Palačinku přeložíme a s trochou fantazie a kreativity ozdobíme kompotem a karamelem. A můžeme servírovat a zároveň někoho i překvapit a ukázat mu, jak v jednoduchosti je skrytá krása. Dobrou chuť! J
má také svůj základ v medovině bylinné a je ochucena karamelovou trestí. Medovina Z Podhradí je...
má opět svůj základ v medovině bylinné, tudíž je obohacena bylinami a kořením. Její...
Velmi lehké, rychle vstřebatelné. Obsahuje med + koenzym Q10 a další regenerační, zvláčňující a...
Není v kuchyni nad vlastní doma vypěstovaný tymián. Nezastupitelné místo má tymián také v...
Pro Vaše vlasy velmi příjemný. Zdravé vlasy pohladí, poškozeným pomůže. Díky skvělé přírodní...
je bohatá svým obsahem léčivých bylin a koření. Pomáhá uvolnit psychické napětí a přispívá k...
rém pro zvláčnění a dlouhodobou hydrataci pokožky. Budete překvapeni, jak snadno se krém...
Gingo biloba je velice oblíbená rostlina. Má vynikající léčebné účinky, které jsou uschovány v...
je ryze přírodní produkt vyrobený čistým výkvasem jarních medů s převahou hlohu, akátu a řepky....
Popis: Šedo - stříbrný keřík dorůstající výšky až 50 cm. Listy připomínají vůni kari koření. Ke...