Palačinky plněné zmrzlinou, švestkovým kompotem a domácím karamelem

Kategorie: Moučníky
Štítky: Sladké

Recept budu psát zhruba pro 4 a více osob, záleží jak velkou pánev vlastníte (čím vetší, tím lépe můžete manipulovat s palačinkami, ale tím jich samozřejmě, v počtu kusů, budete mít)


Ingredience

300 ml mléka

100 ml perlivé vody

2 vejce

Špetka soli

Cca 200 g hladké mouky

Cukr

1 kg švestek

500 g želírovací cukr

2 panáky slivovice

2 vanilkové lusky

Voda

1 šálek bílého cukru

6 polévkových lžic másla

Jako první smíchám mléko společně s perlivou vodou. Já osobně přidávám perlivou minerálku, protože pak je těsto pěkně nadýchané. Dále přidám vejce, sůl a hladkou mouku. Jelikož jsem zvyklý vařit od oka a podle konzistence těsta, přidám zhruba 150-200 g hladké mouky. Řádně při přisypávání mouky promíchávám těsto, a ke konci přidám cukr podle vlastní chuti. Nezapomeňme, že k palačinkám podáváme kompot a karamel, proto doporučuji být s cukrem opatrný. Připravené těsto připravují na rozehřátém másle.

Švestkový kompot je naprosto jednoduchý a naprosto geniální, proto bych neváhal a připravil bych ho více i na zavaření. Na 1 kg švestek, které jsme oškubali sousedovi přes plot, potřebujeme 500 g želírovacího cukru, 2 dobré panáky domácí nebo kupované slivovice, 150 ml vody a 2 vanilkové lusky, který nejdříve očistíme od dužiny. To vše společně vaříme po dobu 15-25 minut v jednom hrnci . Když je kompot hotový, naplním s ním zavařovací sklenice a nechám ho vychladnout.

Příprava karamelu je velmi rychlá, takže si všechny potřebné suroviny připravte předem, ať je máte ihned po ruce. Pozor, pokud na vás karamel šplíchne, tak počítejte s tím, že to pálí jak blázen a památku na to budete mít až do dalších Vánoc. Proto dělejte vše raději v hlubším kastrolu a pomalu. Ohřejte cukr na střední žár, až se začne rozpouštět, začněte míchat. V momentě kdy má rozpuštěný cukr jantarovou barvu, přidejte opatrně máslo a dál míchejte . Máslo karamel prosvětlí, nenechte ho zase zhnědnout zpátky do jantaru, pak už s ním nic neuděláte. Odstavte a opatrně, pomalu přidávejte smetanu , až se vše zcela promíchá, nebo můžete přidat trochu teplé vody. Nechte odstát a při pokojové teplotě přelijte do nádobky. Uchovávejte v lednici. Karamel nelze připravit jenom jako omáčka na palačinky, ale také je báječný k zmrzlinovým pohárům s ovocem nebo k jinému mlsání.

Pak už stačí palačinku naplnit vanilkovou zmrzlinou nebo jakoukoliv jinou, kterou máte rádi právě vy. Palačinku přeložíme a s trochou fantazie a kreativity ozdobíme kompotem a karamelem. A můžeme servírovat a zároveň někoho i překvapit a ukázat mu, jak v jednoduchosti je skrytá krása. Dobrou chuť! J

Markéta Vanišová

Markéta Vanišová

Ahoj já jsem Maky a mojí obrovskou vášní je vaření, pečení a vše spojené s kulinářským uměním. Baví mě objevovat stále nové a originální recepty, inspirované gastronomií z různých koutů světa. Mým cílem je vždy dosáhnout nezaměnitelné kombinace chutí, vůní a barev. Je to zkrátka ŠMAKY!


Komentáře


To nejlepší od farmářů rovnou do vaší kuchyně!