300 ml mléka
100 ml perlivé vody
2 vejce
Špetka soli
Cca 200 g hladké mouky
Cukr
1 kg švestek
500 g želírovací cukr
2 panáky slivovice
2 vanilkové lusky
Voda
1 šálek bílého cukru
6 polévkových lžic másla
Jako první smíchám mléko společně s perlivou vodou. Já osobně přidávám perlivou minerálku, protože pak je těsto pěkně nadýchané. Dále přidám vejce, sůl a hladkou mouku. Jelikož jsem zvyklý vařit od oka a podle konzistence těsta, přidám zhruba 150-200 g hladké mouky. Řádně při přisypávání mouky promíchávám těsto, a ke konci přidám cukr podle vlastní chuti. Nezapomeňme, že k palačinkám podáváme kompot a karamel, proto doporučuji být s cukrem opatrný. Připravené těsto připravují na rozehřátém másle.
Švestkový kompot je naprosto jednoduchý a naprosto geniální, proto bych neváhal a připravil bych ho více i na zavaření. Na 1 kg švestek, které jsme oškubali sousedovi přes plot, potřebujeme 500 g želírovacího cukru, 2 dobré panáky domácí nebo kupované slivovice, 150 ml vody a 2 vanilkové lusky, který nejdříve očistíme od dužiny. To vše společně vaříme po dobu 15-25 minut v jednom hrnci . Když je kompot hotový, naplním s ním zavařovací sklenice a nechám ho vychladnout.
Příprava karamelu je velmi rychlá, takže si všechny potřebné suroviny připravte předem, ať je máte ihned po ruce. Pozor, pokud na vás karamel šplíchne, tak počítejte s tím, že to pálí jak blázen a památku na to budete mít až do dalších Vánoc. Proto dělejte vše raději v hlubším kastrolu a pomalu. Ohřejte cukr na střední žár, až se začne rozpouštět, začněte míchat. V momentě kdy má rozpuštěný cukr jantarovou barvu, přidejte opatrně máslo a dál míchejte . Máslo karamel prosvětlí, nenechte ho zase zhnědnout zpátky do jantaru, pak už s ním nic neuděláte. Odstavte a opatrně, pomalu přidávejte smetanu , až se vše zcela promíchá, nebo můžete přidat trochu teplé vody. Nechte odstát a při pokojové teplotě přelijte do nádobky. Uchovávejte v lednici. Karamel nelze připravit jenom jako omáčka na palačinky, ale také je báječný k zmrzlinovým pohárům s ovocem nebo k jinému mlsání.
Pak už stačí palačinku naplnit vanilkovou zmrzlinou nebo jakoukoliv jinou, kterou máte rádi právě vy. Palačinku přeložíme a s trochou fantazie a kreativity ozdobíme kompotem a karamelem. A můžeme servírovat a zároveň někoho i překvapit a ukázat mu, jak v jednoduchosti je skrytá krása. Dobrou chuť! J
Pěstování: Oregáno se pěstuje ze semen. Vzrostlé rostliny se pak mohou rozmnožovat i dělením....
Velmi lehké, rychle vstřebatelné. Obsahuje med + koenzym Q10 a další regenerační, zvláčňující a...
Popis: Plně mrazuvzdorná rostlina. Pažitku pěstujeme pro duté, zelené listy silné aormatické...
Jedná se o smíšený jarní med složený z nejrůznějších květů rostlin, bylin, ovocných stromů a...
je v základu shodná s medovinou bylinnou, nicméně množství příměsí bylin a koření dosahuje pouze...
je ryze přírodní produkt vyrobený čistým výkvasem jarních medů s převahou hlohu, akátu a řepky....
Popis: Petržel setá, kadeřavá. Je to dvouletá rostlina. V prvním roce tvoří bohatou přízemní...
Levandule pocházejí z francouzské Provance, z čehož vyplývají i podmínky pro jejich pěstování....
Popis: Oregano nebo-li dobromysl je trvalka dorůstající až 60 cm.Oregáno se pěstuje ze semen....
Propolis je bohatá směs bioaktivních látek, pryskyřice, éterických olejů a pylu, sbíraný včelami...
rém pro zvláčnění a dlouhodobou hydrataci pokožky. Budete překvapeni, jak snadno se krém...
Mateří kašička je čistý včelí produkt s charakteristickou vůní a nakysle kořeněnou chutí. Je...