Omáčka z lišek a vepřová panenka

Kategorie: Hlavní jídla
Štítky: Slané

Lišky (houby) beru jako zlato z lesa. Na hodnotě jim přidá, když si je ještě sám/sama nasbíráš, jako já. Právě je jejich sezóna, tak honem honem do lesa…


Ingredience

lišky

šalotka/žlutá cibule

máslo

hladká mouka

olivový olej

tymián

hladkolistá petrželka

bobkový list

nové koření

smetana ke šlehání min (30 %)

plnotučné mléko

bílý pepř

sůl

sladká paprika

muškátový oříšek

chilli vločky

citron

vepřová panenka

čerstvý černý pepř

česnek

olivový olej

šupinky maldonské soli

Co budete potřebovat:

Pro 4 osoby

Omáčka:

  • 300 g lišek
  • 1 větší šalotku (nebo 1 menší žlutou cibuli)
  • 100 g másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • lžíci olivového oleje
  • lžíci čerstvého tymiánu
  • hrst hladkolisté petržele
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 200 ml smetany ke šlehání min 30 %
  • 400 ml plnotučného mléka
  • bílý pepř
  • sůl
  • 1 lžičku sladké papriky
  • špetku muškátového oříšku
  • chilli vločky (podle chuti)
  • šťávu z půlky citrónu

Maso:

  • vepřovou panenku (aby na každou porci bylo cca 150-200 g masa)
  • čerstvý černý pepř
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • šupinky maldonské soli
  • lžíci másla

Příloha

  • já zvolila hranolky a zelené fazolky. Stejně dobře můžou fungovat i pečené brambůrky, rýže i spaghetti

Postup:

              Nejdříve si nalož panenku. Já ji musela nejprve očistit, zbavit blan apod. Je lepší, když se dělá panenka v celku, proto jsem si ji přepůlila tak, aby se mi pak vešla na pánev. Nalož si panenku do olivového oleje, čerstvého pepře a roztlučeného česneku. Zatím NESOL! Během přípravy omáčky nech maso odpočinout v pokojové teplotě, aby na pánvi nedostalo teplotní šok.

            Lišky si opatrně proper pod tekoucí vodou v sítku. Pomocí malého nožíku očisti různé záhyby a zákoutí každé houby, ať to nemáš v jídle s jehličím a mechem. I když by to taky zajímavě chutnalo. Větší houby si překrájej na menší kousky, menší zas nech v celku, ať jsou tam zkrátka lišky přiznané. Na talíři to vypadá velice dobře, když je dodržovaná struktura houby. Pár těch hezčích houbiček v celku si dej stranou, na ozdobu.

            Teď si ty Miss lišky orestuj na másle s trochou olivového oleje a mírně posypej čerstvým tymiánem. Cca 45 vteřin osmahni, jen do křupava, chceš je přece na ozdobu, musí vypadat, co nejčerstvěji a ne zvadle.

            Nakrájej si cibulku, nejlépe šalotku na jemno (šalotka je svou chutí jemnější než ostrá cibule). Osmahni ji do měkka na másle s trochou olivového oleje (olej je tam proto, aby se ti máslo nepřepalovalo). Do cibulky dej rozvonět bobkový list a nové koření. Po té přidej lišky a na mírném ohni restuj cca 2 min. Nakonec vypni plotýnku a přidej čerstvé bylinky- petržel a tymián. Osol, opepři a přidej citrónovou šťávu. Nezapomeň vyndat bobkový list a nové koření!! Nech směs hub odpočinout. Zapni si troubu na 180°, abys ji měl/a rozpálenou na panenku. Pusť se do jíšky.

            Dej si rozpustit máslo a přimíchej do něj hladkou mouku. Vše společně promíchej a svař do zlato-růžové barvy. Když jíška tak mírně probublává malými bublinkami, nalij smetanu a mlíko. Vezmi si metličku a metličkou promíchávej společně jíšku s mléčnými výrobky, ať se neudělají hrudky. Pokud máš bešamel moc hustý, podle potřeby dořeď mlékem. Až budeš mít bešamel celistvý a hladký přidej muškátový oříšek, trochu soli, bílý pepř, sladkou papriku, trochu citrónové šťávy a chilli podle chuti. Do hotového bešamelu přidej připravené lišky, pár minutek provař, ať se chutě spojí. Podle potřeby ještě můžeš dochutit (víc soli, pálivosti, kyselosti).

            Rozpal si pánev nejlépe s kovovým úchytem, ať ji můžeš pak dát do trouby a na troše olivového oleje (píšu troše, protože jsem to s oliváčem, jak je na obrázku přehnala), ji osmahni ze všech stran. Přidej lžíci másla na maso, přikrej alobalem a dej do trouby péct na 180° na 10 min. Podle toho, jak je panenka velká. Po 10 minutách ji z trouby vytáhni a nech dalších 10 min odpočinout pod alobalem. Kdybys to neudělal/a hned do ni zakrojil/a, veškerá šťáva by ti vytekla, a to nechceš.

            Mezitím, co jsem dělala omáčku jsem si upekla hranolky a orestovala pár zelených fazolek. Maso si na porci nafiletuj, polej výpekem z pánve a naaranžuj na omáčku. Nyní maso pořádně posol maldonskou solí a posypej čerstvě namletým pepřem. Dobrou chuť.

Markéta Vanišová

Markéta Vanišová

Ahoj já jsem Maky a mojí obrovskou vášní je vaření, pečení a vše spojené s kulinářským uměním. Baví mě objevovat stále nové a originální recepty, inspirované gastronomií z různých koutů světa. Mým cílem je vždy dosáhnout nezaměnitelné kombinace chutí, vůní a barev. Je to zkrátka ŠMAKY!


Komentáře


To nejlepší od farmářů rovnou do vaší kuchyně!