Lilkové lasagne

Kategorie: Hlavní jídla
Štítky: Slané

Rozhodli jste se příchodem nového roku začít jíst zdravě? Tak nejen pro vás máme zajímavý recept. I přesto, že v receptu najdete bešamel a sýry, jdená se o lehčí, bezlepkovou variantu klasických lasagní, která rozhodně stojí za vyzkoušení! :) 

 


Ingredience

lilky

krájená konzervovaná rajčata

mozzarella

mleté hovězí maso

mrkev

žlutá cibule

česnek

čerstvý rozmarýn a tymián

sušené oregano

hnědý cukr

balzamiková redukce

čerstvý pepř

sůl

olivový olej

parmazán

3 lžíce hladké mouky

máslo

plnotučné mléko

muškátový oříšek

bobkový list

sladká paprika

Co budete potřebovat:

na 6 porcí:

  • 2 lilky
  • krájená konzervovaná rajčata
  • 2 mozzarelly
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 3 větší mrkve
  • 1 žlutou cibuli
  • 3 větší stroužky česneku (nebo podle chuti)
  • čerstvý rozmarýn a tymián
  • sušené oregano
  • 1 lžičku hnědého cukru
  • 1 lžíci balzamikové redukce
  • čerstvý pepř
  • sůl
  • olivový olej
  • 100 g parmazánu
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 100 g másla
  • 400 ml plnotučného mléka (podle hustoty jíšky)
  • muškátový oříšek
  • bobkový list
  • 2 špetky sladké papriky

na ozdobu:

  • bazalku 

Postup:

Posol lilky a nech je „vypotit“ cca 10 min. Na zelenině se udělají kapičky vody, ty odstraň pomocí kuchyňských ubrousků. Po té lilky otoč na druhou stranu a opakuj proces.

Předehřej troubu na 180 stupňů. Potřísni vypocené lilky olivovým olejem a dej péct cca 15 min (do změknutí). Nakrájej cibulku na jemno a nastrouhej mrkve. Cibulku osmahni na olivovém oleji. K měkké cibulce přidej mrkev a lžíci másla. Přidej prolisovaný česnek, a nech ho rozvonět. Taky bylinky- tymián, na drobno nakrájený rozmarýn a oregano. Samozřejmě dej na pánev také mleté maso. K masu přisyp lžičku hnědého cukru, balzamikovou redukci, konzervovaná rajčátka. Vše smíchej a chvíli povař. Předehřej si znovu troubu na 200 stupňů. 

Pusť se do jíšky. Rozehřej si na mírném plameni máslo v rendlíku. K máslu přidej mouku a míchej, ať se ti kašička nepřipálí. Chvíli orestuj. Až bude kašička narůžovělá, přilij mléko. Kvůli barvě přidávám ještě mletou sladkou papriku. Na chvíli dám s jíškou povařit i bobkový list. Hlavně míchej do hladka, ať nejsou pucky. Nakonec hotovou jíšku osol a přidej špetku nastrouhaného muškátového oříšku.

Vymaž si pekáček olivovým olejem. Skládej…1. Lilky2. ragú3. bešamel4. nastrouhaný parmazán. Až budeš mít poslední vrstvu, nakonec poklaď mozzarellou a parmazánem. Peč při 200 stupních cca 45 min dozlatova. Dobrou chuť!

Markéta Vanišová

Markéta Vanišová

Ahoj já jsem Maky a mojí obrovskou vášní je vaření, pečení a vše spojené s kulinářským uměním. Baví mě objevovat stále nové a originální recepty, inspirované gastronomií z různých koutů světa. Mým cílem je vždy dosáhnout nezaměnitelné kombinace chutí, vůní a barev. Je to zkrátka ŠMAKY!


Komentáře


To nejlepší od farmářů rovnou do vaší kuchyně!