Kapří hranolky + zdravá alternativa

Kategorie: Hlavní jídla
Štítky: Slané

Kapří hranolky jsou všeobecně známá a vyhledávaná rybí pochoutka. Jednohubka bez kostí, která se bezvadně hodí k pivu. Mají sice náročnější přípravu, ale výsledek rozhodně stojí za to.


Ingredience

kapr

citroová šťáva

hladká mouka

špenát

máslo

česnek

toastový chléb

Avšak ne každý si na nich pochutná. Smažení odradí zastánce zdravého životního stylu a někomu může vadit absence typické rybí chuti. Proto Vám také v závěru nabídneme alternativu, která je v konečném důsledku snazší na přípravu, příjemně voní, chutná a zvládne ji opravdu každý.

Hranolky se dělají ze hřbetní a ocasní části, kde jsou otravné kůstky. Pokud si u rybářů zakoupíte filety, pak maso, které Vám zůstane, je bez kostí. Klidně ho můžete využít na úplně jiný recept. Při krájení plátků se snažíme dodržet maximální tloušťku 4 mm. U silnějších ,,kousků“ je riziko, že se přeříznuté kůstky s masem nespečou.

Postup:

Před pečením ponecháme maso půl hodiny v klidu s citrónovou šťávou. Do pevného sáčku nasypeme hladkou mouku a k ní přidáme kousky masa. U okraje sáček rukou přiškrtíme tak, aby nám při nafouknutí jednoduše vznikl ,,balónek“, kterým následně zatřeseme a máme hotovo. Vše je obalené rovnoměrně a během pár vteřin. Nesolíme, nepepříme, ani jinak nekořeníme před tepelnou úpravou. Vše až nakonec. Snadno tak vychytáme požadovanou chuť. Ostrou či slanější – každý podle svého.

A teď ona alternativa. Stejně připravené maso z obou částí vložíme do hrnce se špenátem, lžičkou másla a vymačkáme šťávu z citrónu s tím, že můžeme přidat i stroužek česneku. Zvolna dusíme 20 minut, a poté zlehka a krátce mixujeme. Toasty jsou k rybě nejlepší příloha.

Ryba na talíř

Ryba na talíř

Projekt Ministerstva zemědělství na podporu sladkovodní akvakultury s názvem RYBA NA TALÍŘ má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Kampaň je zaměřena na zprostředkování kontaktu zákazníka s lokálním dodavatelem sladkovodních ryb a na prezentaci rybí kuchyně. Poukazuje na to, že rybí maso je nejen chutné, ale především obsahuje lehce stravitelné bílkoviny, zdraví prospěšné tuky, minerály a vitamíny.


Komentáře


To nejlepší od farmářů rovnou do vaší kuchyně!