V dnešním pomalu VEGAN světě se objevuje stále víc a víc zajímavých a zdravých receptů. Tenhle hummus si prostě zamiluješ, není z klasické cizrny, ale z červené čočky, a to mě baví. Podávat ho můžeš s čerstvou zeleninou, krekry anebo jako party jídlo s nachos. Dobrou chuť.
1x balení červené čočky
1l zeleninového vývaru
šťáva z půlky citronu
tymiánu
sůl
čerstvý pepř
2 lžíce olivového oleje
4 lžíce rýžové šlehačky
5 rajčat bez jadřince
1 stonek řapíkatého celeru
1 půlka červené cibule
šťáva z půlky limetky
malá hrstka čerstvého koriandru
malá hrstka čerstvé petžele
chilli omáčka
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce balzamikové redukce
sůl
čerstvý pepř
řeřicha
sezam
půlka vaničky rukoly
malý panák olivového oleje
1 stroužek česneku
1 hrstku vlašských ořechů
čerstvý pepř
sůl
parmazánu
V dnešním pomalu VEGAN světě se objevuje stále víc a víc zajímavých a zdravích receptů. Tenhle hummus si prostě zamiluješ, není z klasické cizrny, ale z červené čočky, a to mě baví. Podávat ho můžeš s čerstvou zeleninou, krekry anebo jako party jídlo s nachos. Já jsem k hummusu připravila rajčatový salátek s řapíkatým celerem, červenou cibulkou, koriandrem a domácí rukolové pesto. Dobrou chuť.
Hummus se dělá většinou z cizrny, ale já mám raději tuhle obměnu. Jako první si uvař červenou čočku, a to cca 10-15 min. Čočku průběžně podlévej zeleninovým vývarem anebo vodou. Tady ti nejde o to, aby byla čočka hezky křupavá, ale naopak ji potřebuješ trochu rozvařit, jelikož z ní uděláš stejně kaši. Červená má výhodu, že ji nemusíš namáčet jako tu klasickou. Uvařenou čočku rozmixuj tyčovým mixérem, nech trochu vychladnout a přidej tymián, citrónovou šťávu, sůl, pepř, olivový olej a rýžovou šlehačku. Důkladně smíchej dohromady.
Rajčata si očisti od jadřinců, aby v salátku byla hezky pevná a ne rozblemcaná. Nakrájej na úhledné a malé kostičky, přidej nadrobno nakrájenou červenou cibulku a řapíkatý celer, který sis před tím také očistil. Kdybys totiž řapíkáč neostrouhal, v puse bys měl akorát nitě, a to není nic příjemnýho. Do salátku nakrájej i listy od toho celeru, určitě je nevyhazuj. Dochuť limetovou šťávou, bylinkama, solí, pepřem, chilli omáčkou, balzamikovou redukcí a olivovým olejem. Opatrně smíchej, ať není z rajčátek taky kaše. Je to všechno velice osvěžující kombinace.
Rukolové pesto je taky úplně jednoduchá záležitost a funguje v tomhle jídle výborně. Prostě dej do nějaké hlubší nádoby všechno dohromady- rukolu, oliváč, česnek, pepř, sůl a vlašské ořechy. Nevegani přidají parmazán. Vem tyčový mixér a všechno to smíchej. A pesto je na světě! Dobrý je tohle pesto hlavně na těstovinách apod. Fakt lahůdka!
Hummus podávej s kukuřičným chlebíčkem, krekrama, vícezrným chlebíkem, nachos anebo s čerstvou zeleninou. Všechno to nech ale pořádně vychladit. Nandej si to všechno do velkého hlubokého talíře. Nejdřív nandej hummus, na to salátek z rajčat, pokapej pestem, zasypej sezamem a řeřichou. Výborná večeře či záležitost na párty. S láskou k jídlu MakyŠmaky.
Popis: Pěstování rozmarýnu je možné na slunném stanovišti v lehké, písčité a dobře propustné...
Popis: Je 150-300x sladší, než řepný cukr. Jedná se o náhražku cukru. Stévie je v současné době...
Propolis je bohatá směs bioaktivních látek, pryskyřice, éterických olejů a pylu, sbíraný včelami...
Jedná se o smíšený jarní med složený z nejrůznějších květů rostlin, bylin, ovocných stromů a...
Není v kuchyni nad vlastní doma vypěstovaný tymián. Nezastupitelné místo má tymián také v...
Popis: Petržel setá, kadeřavá. Je to dvouletá rostlina. V prvním roce tvoří bohatou přízemní...
Středně tučný, výživný, ochranný a hydratační krém s univerzálním použitím, pro všechny typy...
Mateří kašička je čistý včelí produkt s charakteristickou vůní a nakysle kořeněnou chutí. Je...
Gingo biloba je velice oblíbená rostlina. Má vynikající léčebné účinky, které jsou uschovány v...
Popis: Oregano nebo-li dobromysl je trvalka dorůstající až 60 cm.Oregáno se pěstuje ze semen....