Grilované krevety na bílém víně a petrželce s limetkovým dipem

Kategorie: Hlavní jídla
Štítky: Slané

Grilovací sezona je v plném proudu. Co takhle pohostit rodinu nebo přátele grilovanými krevetkami?


Ingredience

neočištěné krevety

česnek

cibule

bílé víno

hladkolistá petrželka

olivový olej

citron

limetka

chilli vločky

sůl

pepř

zakysaná smetana

majonéza

koriandr

 

Já na krevety nedám dopustit, především když jsem u moře. Můžu se po nich doslova utlouct. Když jsou čerstvé, tak jsou samozřejmě nejlepší. Chce to s nima speciální zacházení, ale není to žádná věda, stačí je očistit, naložit do pár ingrediencí, ogrilovat a konzumovat. Při psaní receptu mi budou určitě téct sliny...

Co budete potřebovat:

pro jedílky a milovníky krevet (2 osoby):

  • 1 kg neočištěných krevet (nejlépe čerstvých např. z makra nebo z trhu od móře)
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibuli
  • 1 dcl bílého vína (takového, kterého by se sám/sama napila, né krabičák)
  • větší hrst hladkolisté petrželky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • šťáva z půlky citrónu (nebo limetky)
  • chilli vločky
  • sůl
  • pepř

limetkový dip:

  • zakysačka 200 ml
  • 2 lžíce majonézy
  • šťáva a kůra z půlky limetky
  • menší hrst koriandru
  • sůl
  • pepř

Postup:

Nejprve si krevetky očistíme. Není to nic těžkýho. Někomu se ty malý oranžový potvůrky můžou eklovat. Ať se radši do toho pouští člověk, kterýmu to nevadí. Samozřejmě můžeš nechat krevetky i neočistěné, ale ta marináda se lépe dostane do masa, a jsou chutnější a není s tim pak taková práce na talíři. Zkrátka se to vyplatí. Čistí se to takovým způsobem:

1) odendej hlavičku

2) blíž k hlavičce je ta tvrdá schránka až k ocasu, tu taky odstraň. Veškerou tvrdší část, která se ti nezdá zkrátka tělíčka zbav

3) můžeš vyjmout i ocásek, ale já ho tam pro efekt nechávám, taky se to s nim líp drží

4) nakonec hřbet na horní straně zlehka nařízni, abys mohl odstranit tmavé střívko uvnitř

Teď se pusť do marinády. Do misky si dej nakrájenou na jemno cibulku, petrželku a na plátky česnek. Přidej víno, olivový olej, sůl, pepř, chilli (jak máš rád), šťávu z citrónu. Promíchej a vylej na očištěné krevety, marinuj cca 30 min.

Mezitím si rozpal gril. Já si dělám z alobalu takové lodičky na porci, do kterých pak dám krevety i s marinádou, aby mi nic nevyteklo. Ta šťáva je totiž to nejlepší, namáčim si do ní chleba.

Do alobalu dám krevetky a cca 10 min griluji na mírném ohni, dokud nemají krásnou oranžovou barvu a cibulka není tak akorát měkká. Podávej s bagetkou a osvěžujícím dipem z limetky. Dobru chuť!

Markéta Vanišová

Markéta Vanišová

Ahoj já jsem Maky a mojí obrovskou vášní je vaření, pečení a vše spojené s kulinářským uměním. Baví mě objevovat stále nové a originální recepty, inspirované gastronomií z různých koutů světa. Mým cílem je vždy dosáhnout nezaměnitelné kombinace chutí, vůní a barev. Je to zkrátka ŠMAKY!


Komentáře


To nejlepší od farmářů rovnou do vaší kuchyně!