Banánový chlebíček

Kategorie: Moučníky
Štítky: Sladké

Také se Vám stává, že Vám doma, čas od času, zbudou banány? Myslím ty hnědé, které už nechce nikdo jíst… Garantuji Vám, že po vyzkoušení tohoto receptu už je nikdy nevyhodíte ☺.


Ingredience

3-4 zralé banány

½ hrnku nasekaných vlašských ořechů (cca 125 ml)

300 gramů hladké mouky

170 gramů cukru

100 gramů másla

2 vajíčka

1 lžičku prášku do pečiva

½ lžičky jedlé sody

Co budete potřebovat:


na chlebíček:

3-4 zralé banány
½ hrnku nasekaných vlašských ořechů (cca 125 ml)
300 gramů hladké mouky
170 gramů cukru
100 gramů másla – nakrájeného na kostičky
2 vajíčka – bílky i žloutky
1 lžičku prášku do pečiva
½ lžičky jedlé sody

postup:


nejdříve si připravíme oříšky a banány:

  1. nasekáme si oříšky na drobné kousky - při pečení kousky zachovají svoji velikost, takže myslete na to, jak moc je chcete při kousání chlebíčku cítit (osobně mám ráda, když to křoupá, tak volím o něco větší)
  2. rozmačkáme si banány vidličkou na kaši

těsto:

  1. v míse, ve které pak budeme dělat těsto, si ušleháme do pěny cukr s máslem nakrájeným na kostičky
  2. do mísy přidáme mouku, 1 lžičku prášku do pečiva, ½ lžičky jedlé sody, 2 rozmíchaná vajíčka, rozmačkané banány a nadrobno nakrájené oříšky
  3. směs zlehka promícháme
  4. mícháme, dokud se nám suroviny nespojí a nemáme jednolitou hmotu bez moučných míst

Takto připravené těsto nalijeme do formy (používám dortovou, ale můžete použít i klasickou chlebíčkovou) vyložené pečícím papírem (nemusí být) a uhladíme. Chlebíček dáme do předehřáté trouby a pečeme cca 30 min na 160°C.

Chlebíček můžete jíst ihned po vyndání z trouby, výborný je však i studený. Velkou výhodou je jeho trvanlivost. Díky banánům v těstě Vám, při dobrém skladování vydrží vláčný až 1 týden.

Tipy na servírování:


  • chlebíček můžete jíst takto „suchý“ nebo si na něj udělejte šlehačku, nebo jiný smetanový krém
  • co doporučuji určitě vyzkoušet, je varianta se slaným karamelem, pokud si netroufáte na domácí, zkuste vychytávku od Tesca
  • já ho mám nejraději nedopečený, s ještě lehce tekutým středem, zkuste a uvidíte sami
  • do těsta můžete přidat i např. rozinky

Lenka Kuldová

Lenka Kuldová

Auditorka Lenka si potřebuje občas obalit nervy a protože miluje všechno sladké, je jasné, že hledání, zkoušení a následné vylepšování receptů bere jako jednu z možností relaxace. Pro naše čtenáře z toho vyplývá, že se mohou těšit na spoustu zajímavých a hlavě dobrých receptů.


Komentáře


To nejlepší od farmářů rovnou do vaší kuchyně!